– En ny måde at bo og arbejde i København

Måden vi arbejder, bor og mødes på har på kort tid ændret sig radikalt. GUEST magazine taler med grundlæggerne af home-office hybridkonceptet Zoku Hotel i Amsterdam, Hans Meyer og Marc Jongerius, om deres nye satsning i København.

Af Kim Wyon

Den måde vi arbejder, bor og mødes på, er blevet radikalt omdefineret i corona-tiden. Selvom vi nu nærer nyt håb om en tilbagevending til mere normale tilstande, har vores verden på mange måder ændret sig – faktisk til det bedre.

Allerede før corona-nytænkningen af arbejdslivet havde innovative branchefolk allerede lanceret nye home-office hybrid-hotelkoncepter, herunder især Hans Meyer og Marc Jongerius, stiftere af Zoku Hotel i Amsterdam. Deres mål var at imødekomme behovene hos den voksende gruppe af såkaldte global nomads ved at designe en fuldt serviceret hotelbolig, der passer perfekt til et liv på farten. Et sted hvor man kan arbejde, bo, lege, mødes og leve – under samme tag.

Fællesskabet er kernen i Zoku-konceptet. Studio-lejlighedernes modulære design og funktionelle fleksibilitet gør, at hotelboligerne nemt og løbende kan tilpasses og eksempelvis omdannes til mødebrug, hvad enten det er fysiske møder eller hybridmøder.

I samarbejde med investor og ejendomsudvikler NREP åbner det første skandinaviske Zoku Hotel den 1. april 2021 i Ørestad. Her indgår hotellet som en integreret del af kontorhotellet Woods, som er et nyt koncept i NREPs ekspansive portefølje. Zoku Hotel Copenhagen tilbyder 160 studiolejligheder, herunder særlige Loft-boliger vendt mod gårdhaven, kaldet Zen-Garden. Zoku-hotellet tilbyder også en række Social Spaces – fællesfaciliteter for events og andet socialt samvær.

Zoku Marc Jongerius

Marc Jongerius, Zoku

Hans Meyer, Zoku

En af Zokus mantraer er ’Always BETA’ – at I konstant søger smartere løsninger, lærer af gæsternes behov og afprøver nye ideer. Hvordan vil du beskrive jeres udviklingsmetoder?

”Generelt står vi aldrig stille her i Zoku – selv under corona-tiden. Ved at rulle ærmerne op og skabe en corona-taskforce i marts sidste år, har vi været i stand til konstant at innovere vores koncept og skubbe til status quo samt tilpasse os de muligheder, der opstår i et konstant skiftende miljø. Vi har løftet vores unikke gæsteoplevelse til det næste niveau og tilpasset vores home-office hybrid-hotelkoncept, så det omfavner en ny livsstil med 1,5 meters personafstand. I den nye virkelighed med social distance tror vi på, at man stadig kan være social, selv på fysisk afstand, hvilket vores team af Sidekicks [Zoku-medarbejdere, red.] viser, at man kan. Ved at skabe en serviceoplevelse, der bygger på følelser fremfor blot at være transaktionspræget (eksempelvis at fokusere på velkomstprocessen fremfor indtjekningsprocessen), kan vi fortsat connecte med vores gæster og opretholde et serviceniveau i topklasse,” siger Zoku-medstifter Hans Meyer, der har specialiseret sig i innovation, konceptudvikling, branding og kultur.

”Med hensyn til, hvordan vores ideer og koncepter afprøves, så analyserer vi konstant vores gæstefeedback i alle forretningsled, hvad enten det handler om hotelophold, arbejde, møder eller forplejning. Vi går altid direkte til kilden, når vi indsamler denne feedback og arbejder kontinuerligt med fokusgrupper, spørgeskemaer og ganske enkelt 1:1 samtaler for at skabe meningsfulde relationer til vores gæster og virkelig forstå deres ønsker og behov. I kraft af vores nye General Managers, der har et meget tæt forhold til deres respektive byer og kulturelle lokaliteter, vil vi kunne udbrede vores ’Always BETA’ tankegang internationalt. Disse nye talenter kender deres lokale markeder og vil konstant kunne opfange nye tendenser, så vi bliver en integreret del af disse nye lokalsamfund. Selvom de nye Zoku-hoteller hver især vil kunne tilbyde unikke elementer og funktioner, vil de stadig alle være designet med vores ultimative formål for øje: at skabe tætte relationer mellem global nomads og de lokale.”

En af udfordringerne i mange kontorhoteller er at skabe relationer og fællesskab blandt brugerne. Hos Zoku Hotel i Amsterdam har I en dedikeret Community Manager. Hvilke fællesskabsopbyggende kompetencer kan I tilbyde Zoku Hotel Copenhagen og Woods-kontorhotellet?

”Når global nomads bor og arbejder i udlandet, er de omgivet af det ’eksotiske’, men alligevel kan de ofte kede sig, er ensomme og føler sig uinspirerede. Vores mission er at bringe ligesindede individer sammen under samme tag, hvilket er muligt i kraft af vores Community Managers. At kunne tilbyde et stærkt og understøttende social netværk – det er kernen i Zoku. Dette vil også blive afspejlet i alle vores fremtidige Zoku-hoteller,” siger Meyer. ”Community er et modebegreb, som mange anvender, men sociale relationer og fællesskab kommer ikke af sig selv. Det kræver en daglig og vedvarende proaktiv indsats. For at opbygge en fællesskabsfølelse, hvor folk støtter hinanden, er man nødt til at lytte meget nøje til målgruppernes ønsker og behov. Dette er præcis, hvad vi også tænker at gøre i København.

Vi ansætter Community Managers på alle vores nye Zoku-hoteller, så vi har en dedikeret person, der arbejder med at understøtte fællesskabsrelationer hos vores gæster og medlemmer. Det kan være svært at blive en integreret del af en ny kultur, og vores Community Managers fungerer både som primære kontaktpersoner og lokale guides for at sikre, at denne overgang er så let som muligt, så gæsten finder fodfæste i en ny by. Det er heldigt, at vi har en stor nabo som Woods, der kan støtte os i vores mission med at skabe inklusion. Vi har et fantastisk godt forhold til dem og ser frem til vores gensidige samarbejde og til at støtte op om vores bydel gennem vores partnerskab.”

Zoku er klar til en europæisk ekspansion med et ønske om at skabe en international Zoku-community. Hvilke kvaliteter kræves af en perfekt Zoku-lokalitet? Kunne I eksempelvis forestille jer et Zoku-hotel i en mindre eller sekundær by? Hvilke andre større europæiske byer sigter I efter, og hvordan passer de nordiske lande ind i jeres vision?

”Vores mål er at støtte skabelsen af et globalt community af ligesindede individer, hvilket vi gør ved at tilbyde den ideelle offline-bolig, hvor de kan trives. De byer hvor vores Zoku-hoteller har hjemme skal være knudepunkter, der netop understøtter dette formål. Der er nogle nøgleforhold i denne forbindelse, som vi er optaget af, når vi vælger en ny Zoku-placering: bydelen skal være kompatibel med konceptet og have gode trafikforbindelser. Stedets karakter skal også være kompatibel – eksempelvis mulighed for blandede boliger og arbejdspladser. Som vært for både lokale brugere og internationale tilflyttere ønsker vi sikre, at alle de bydele, hvor Zoku-hoteller er beliggende, er livlige og omgivet af underholdning, boliger og erhvervsejendomme.

Bekvemmelighed er også vigtig, og derfor vælger vi centrale lokaliteter, der er let tilgængelige med både offentlig og privat transport, ” siger medstifter Marc Jongerius, der specialiserer sig i opkøb, udvikling, strategiske partnerskaber og finansiering. ”Vi er altid på jagt efter perfekte placeringer for fremtidige Zoku-hoteller, og derfor tror vi på vigtigheden af at lytte til de mennesker, der kender og elsker Zoku for derigennem at sætte en finger på, hvor nye Zoku-hoteller skal placeres. Det er sådanne folk overalt i verden, der kender deres hjembyer bedre end vi gør, der kan fornemme om et Zoku-hotel passer ind. Hvis der opstår spændende muligheder, der matcher de kvaliteter vi søger, er vi bestemt åben for at diskutere nye udvidelsesmuligheder. ”

citizenM, Zoku og CityHub er eksempler på banebrydende nye hotelkoncepter, som nu dukker op i København, men som stammer fra Holland. Hvad tror du gør, at den hollandske hotelbranche er så innovativ?

”Hollandske koncepter har en naturlig tendens til at være innovative, fordi et åbent sind og nysgerrighed er nøglekvaliteter hos os. Ligesom i Danmark er kreativitet en vigtig faktor i vores kultur. Danmark er en af verdens førende lande inden for design og arkitektur. Det er fra samme kreative kilde, at vi i Holland skaber innovative hospitality-koncepter. Vi er meget fokuseret på at udfordre status quo i hotelbranchen og være med til at skubbe branchen fremad, også selvom dette ikke er noget, vi kan opnå alene. Derfor har vi med succes samarbejdet med danske virksomheder som Frandsen, Muuto og HAY (sidstnævnte er vores nøglepartner) med det formål at genopfinde hotellejligheden og skabe en ægte hybrid mellem et hjem og et kontor tilsat hotelservice,” tilføjer Meyer.

”Herudover er vi gode til at skabe mindeværdige opholdsoplevelser for vores gæster, og desuden udelade alt det, der ikke er nødvendigt. Dette har vist sig at være en meget vellykket tilgang til udviklingen af Zoku, og under de nuværende omstændigheder og de skiftende økonomiske forhold, så er det denne tilgang, der gør det muligt fortsat at udmærke os og forblive relevante for det europæiske og internationale marked,” slutter Jongerius.

Faciliteter på Zoku Hotel Copenhagen

  • En stor tagterrasse med udsigt til Københavns skyline
  • Loft-lejligheder vendt mod gårdhaven og med udsigt over Zen-haven
  • Drivhus på taget med hyggelige hængekøjer og siddepladser
  • Sociale fællesrum (Social Spaces), der omfatter en fælles opholdsstue, fælles arbejdsområder og fleksible eventområder